Vouwwagens aan huis geleverd // Met garantie + recht van retour.

Start » Service » Vouwwagentips

Vouwwagentips

Tips voor gebruik en onderhoud van je Holtkamper vouwwagen.

Heb je een Holtkamper bij ons gekocht?

Goed bezig! 👍 🥳😍.  Hierbij een aantal tips voor het gebruik van de vouwwagen! 

Aankoppelen

Bij het aankoppelen: tel tot 5! 
Het lijkt misschien overdreven, maar het gaat vaak mis! Tel daarom altijd deze 5 punten na:

1. Koppeling (goed aangekoppeld?)

2. Handrem (is deze naar beneden?)

3. Losbreekkabeltje (goed aangebracht?)

4. Elektra stekker (goed aangebracht, werken alle lichten?)

5. Neuswiel (is deze omhoog gehaald en zit hij goed vast?)

De wagen

Onderhoud
Het is verstandig de vouwwagen eens in de twee jaar voor onderhoud aan te bieden aan een caravanbedrijf, autobedrijf of aanhangwagenbedrijf. Het is en blijft immers een apparaat dat op de weg rijdt: veiligheid voor alles! Bovendien geeft het een goed gevoel als je remsysteem, verlichting en banden zijn nagekeken en gewoon in orde zijn. Een vakman kan dit het beste beoordelen.

Prijzen variëren nogal. Je kunt natuurlijk kiezen voor een BOVAG- onderhoudsbeurt maar onderhoud door bijvoorbeeld een professioneel aanhangwagen- of autobedrijf voldoet ook en is een stuk goedkoper.

Stallen

Kies de beste plek
Je kunt je vouwwagen natuurlijk op allerlei plekken stallen: in je eigen garage, in een boerenschuur bij vrienden, in een officiële stalling, etc. Hoe je het ook doet, zorg er in elk geval voor dat je vouwwagen niet het hele jaar buiten staat, want dan is de kans op schade (of in elk geval behoorlijke slijtage) groot.

Een tijdje buiten zetten is prima
Wil je de vouwwagen in de lente en zomer een tijdje buiten laten staan, bijvoorbeeld op de oprit? Prima natuurlijk! Dan kun je gemakkelijk regelmatig met je vouwwagen op pad, ook spontaan. Wel is het verstandig om dan een stallingshoes over je vouwwagen te plaatsen, zodat weer en wind (en zon) geen directe invloed hebben op je vouwwagen en je bent ook 100% zeker dat het nergens kan inwateren. In de garage of stalling is zo'n hoes trouwens ook best handig, want je vouwwagen blijft een stuk schoner, vooral als de ruimte stoffig is.

Verzekeren

Best verstandig
Natuurlijk hoef je niet alles te verzekeren, vooral niet als je het risico van schade of verlies goed kunt dragen. Maar een vouwwagenverzekering is doorgaans helemaal niet zo duur! Vaak ben je voor 15 - 30 euro per maand al goed verzekerd. En zelfs niet alleen tegen diefstal maar ook tegen brand en storm. Wel stellen de verzekeraars eisen aan je vouwwagen, bijvoorbeeld hoe deze is afgesloten. Soms wordt zelfs een goedgekeurde wielklem als eis gesteld. Let dus even op dit soort eisen. Type op Google 'vouwwagen verzekeren' in en je vindt allerlei info en aanbieders. 

De keuken

Niet te lang buiten

Laat de disselkeuken niet te lang buiten staan, vooral niet in de winter. Omdat er nu eenmaal altijd nog wel restjes van het koken en eten achtergebleven zijn op het interieur en de luchtvochtigheid in de winter hoog kan zijn, gaat de keuken van binnen snel schimmelen.

Kookplaat
Doet één van de pitten van je keuken het niet? Of wat het vaakst voorkomt: gaat hij uit zodra je de knop loslaat? Kijk dan even onderstaand filmpje. Meestal ligt het aan de stekkertjes onder de kookplaat. Soms zitten ze niet goed meer vast of maken ze niet meer goed contact. Is simpel zelf op te lossen!

Tentframe

Onderdeel vervangen
Als er een framedeel kapot is gegaan of mist, kun je het beste bij Holtkamper terecht voor het vervangende onderdeel. Veel is nog wel leverbaar. Zie voor contactgegevens www.holtkamper.nl. Als je ons een foto stuurt kunnen wij het onderdeel wellicht ook leveren, maar ook wij bestellen het meestal eerst bij Holtkamper.

Het vervangen van het framedeel kun je zelf doen of door Holtkamper laten doen. Als een metalen framedeel niet meer leverbaar is, kun je natuurlijk ook de lokale 'metaalboer' vragen om een framedeel te repareren. 

Vouwwagentent

Niet te lang op één plek
Je vouwwagen is niet gemaakt voor een 'vast kamp', bijvoorbeeld een seizoensplek. Laat hem niet langer dan 3 weken op één plek staan.

Schimmelvorming / het weer
Je wilt natuurlijk voorkomen dat het weer / schimmel in je tent ontstaat. Je kunt de kans op schimmelvorming verkleinen door je vouwwagentent met enige regelmaat (bijvoorbeeld eens per seizoen) af te spuiten met schoon water. Hiermee verwijder je vuil en haal je ook een deel van de voedingsbodem voor schimmels weg. En berg de vouwwagen natuurlijk (kurk-)droog op!
Nat invouwen
Als je de vouwwagen niet kurkdroog kunt invouwen, dien je hem binnen 24 uur weer uit te vouwen zodat hij kan luchten. Hij mag dan best weer nat worden en/of weer nat ingevouwen worden, als je daaraan voorafgaand maar een aantal uren hebt gelucht zodat de tent niet gaat 'broeien'. Daarna gaat er in principe weer een nieuwe 24-uurs-termijn in, mits hij echt goed gelucht is en/of hij opnieuw nat is geworden. Uiteindelijk dient de vouwwagen natuurlijk kurkdroog te zijn alvorens je hem opbergt. Let ook op vocht dat zich eventueel tussen het dubbele dak (Membrane) of tussen dak en binnentent kan bevinden. Dit zie je gemakkelijk over het hoofd!

Vieze tent
Is je tent vies, spuit hem dan af met schoon water. Gebruik NIKS anders. Dus geen zeep, geen groene zeep, geen bleek, geen niks. Alles behalve water kan je tent ernstig aantasten en dan met name de impregnering. Er zijn producten in de markt verkrijgbaar waarmee je de tent kunt wassen en daarna weer kunt impregneren, maar bedenk wel dat de originele impregnering dan voor altijd is verdwenen. Doe dit dus alleen als het je allerlaatste redmiddel is, bijvoorbeeld als je tent vol met schimmel zit. 

Reparatie
Als er iets kapot is aan de tent van je vouwwagen, dan kun je hiermee het beste naar een zeilmaker gaan. In heel Nederland vind je kundige zeilmakers die meestal veel verstand hebben van katoenen (vouwwagen-)tenten. Zoek er zelf één of vraag ons even, wij kennen er sowieso wel een aantal in den lande. Natuurlijk kun je ook bij Holtkamper terecht voor tentreparaties. Zie www.holtkamper.nl. 

N.B. Een klein scheurtje of gaatje in het doek kun je ook zelf repareren met professionele tape, zie ook de reparatietape in onze webshop. Reparatie door een zeilmaker is natuurlijk nóg mooier, maar dat kan ook later nog.

De 'Vouwwagenclub' en de 'Holtkamper Kampeer Groep'

De Vouwwagenclub
Een leuke plek met een schat aan informatie is het forum van De Vouwwagenclub. Het forum is er voor álle vouwwagenmerken maar er is ook een speciaal Holtkamper forum. Meld je wel even aan, anders zie je het forum niet! 

Link:
www.vouwwagenclub.info

Facebook: De Holtkamper Kampeer Groep
Een dagelijkse stroom aan berichten van Holtkamper kampeerders. Het gaat alle kanten op! Je moet wel even vragen of je mee mag doen, maar volgens onze informatie is er nog nooit iemand geweigerd :-).

Link: www.facebook.com/groups/1446674778856369 

Jelle Holtkamp (sr.) in 1928. De opa van Jelle Holtkamp (jr.) en de vader van Bert Holtkamp. Meer familiegeschiedenis vind je hier!