De circulaire β™» vouwwagens van Kees Kampeert

Eco Hybride

Vouwwagens met een kleinere ecologische voetafdruk

Als je een Eco Hybride vouwwagen koopt bij Kees Kampeert zit alles goed. Hij is opnieuw opgebouwd uit nieuwe én gebruikte (gereviseerde) componenten en daarmee verschilt de vouwwagen natuurlijk flink van een normale vouwwagen. Je doet namelijk zonder dat je er last van hebt een goede daad: je bespaart flink op Co2! Alle gebruikte onderdelen hoeven immers niet opnieuw geproduceerd te worden en dat scheelt  enorm in de 'carbon-footprint' πŸ‘£. Goed bezig! 😁

Vragen

Wat is 'Eco Hybride'?

Bij het bouwen van de vouwwagen worden zowel nieuwe als ook hergebruikte componenten ingezet. Hierdoor is de voetafdruk van een Eco Hybride vouwwagen een stuk kleiner dan van een gewone, nieuwe vouwwagen. Want juist het produceren van stalen en aluminium onderdelen is ontzettend energie-intensief.

Maar dat is nog niet alles! We kiezen bij de productie van de nieuwe componenten ook uitsluitend voor zéér hoogwaardige materialen, die zo lang mogelijk meegaan. Dus het mooiste bisonyl, het krachtigste muggengaas, de meest hoogwaardige vensterfolie (dat jarenlang helder en sterk blijft) en milieuvriendelijker katoendoek van het Nederlandse Ten Cate. Ook die keuzes horen bij het maken van een zo duurzaam-mogelijk-product.

Kan Kees Kampeert nog meer doen?

Absoluut! We willen én moeten er in de toekomst voor zorgen dat ook gebruikte tenten (met alles wat daarin zit) volledig hergebruikt kunnen worden. Nu vindt er al regelmatig 'levensverlenging' plaats bij oude tenten die wij innemen. Er worden bijvoorbeeld tentaccessoires of andere kleine spullen van de oude hoofdtent gemaakt. Ook worden de ritsen en het bisonyl vaak opnieuw gebruikt. Maar afval is er uiteindelijk nog steeds. Hiervoor moeten de komende jaren recyclingprogramma's worden opgezet, samen met de héle keten, zodat uiteindelijk (bijna) álles van de tent omgezet kan worden in nieuw bronmateriaal. 

Is een Eco Hybride vouwwagen goedkoper om te maken?

Was het maar waar. Natuurlijk, soms is een gebruikt component goedkoper dan een nieuw component, maar in het geheel is het vaak juist goedkoper om het nieuw te laten produceren. Bizar maar waar... Je kunt namelijk in series produceren en je hoeft niks te reviseren, te vervangen of te repareren. Maar helemaal nieuw produceren is natuurlijk niet goed voor klimaat, milieu, natuur. Daarom kiest Kees Kampeert zoveel mogelijk voor hergebruik, ook als dit niet altijd de goedkoopste oplossing is. 

Heb ik er last van dat niet alles nieuw is?

Dat is erg persoonlijk! πŸ˜‰ Als je een vouwwagen wilt die tijdens het eerste weekendje weg aan álle kanten nieuw is, dan moet je misschien geen Eco Hybride vouwwagen kopen. Of je moet een klein knopje omzetten in je hoofd! πŸ™‚ Want als je bedenkt hoe belangrijk hergebruik is voor onze aarde, dan lukt het je vast wel om er anders tegenaan te kijken. En dat bedoelen we letterlijk, want het gaat vooral om optische eigenschappen! Je ziet bijvoorbeeld gebruikssporen op het chassis van de wagen en op het tentframe.

🌏
Eigenlijk is het gek... 
Zelfs in het duurste 5-sterren hotel krijgen gasten zonder morren een gebruikte kamer, een gebruikte badkamer, een gebruikt bed en zelfs gebruikt beddengoed.

Maar als we een product aanschaffen moet hij nieuw zijn, maagdelijk vers uit de fabriek. Vlekjes, krasjes en deukjes willen we er per se zélf in maken. Raar toch eigenlijk? Laat dat nou gewoon aan anderen over! πŸ˜‰

πŸŒ±β™»οΈ

- Jelle Holtkamp

Eco Hybride Vouwwagen: optische eigenschappen

Component Mogelijke optische eigenschap(pen)
Chassis Gebruikssporen/veroudering
Wagenkarkas Gebruikssporen/veroudering
Wagenzeilen Assemblagesporen
Bodemplaat Gebruikssporen/veroudering
Tentframe Gebruikssporen/veroudering
Bedframe Gebruikssporen/veroudering
Matras Assemblagesporen
Velgen en banden Gebruikssporen/veroudering
Vouwwagentent Assemblagesporen en Vouwsporen

Veroudering/gebruikssporen: als iets niet meer 100% nieuw is, zie je dat al snel. Een ouder chassis glimt bijvoorbeeld niet meer en een houten bodemplaat is donkerder dan een nieuwe bodemplaat. Ook zit er soms een plekje of vlekje op het materiaal.
Assemblagesporen: een nieuw onderdeel is in aanraking gekomen met een gebruikt onderdeel waardoor er een vlekje of plekje is ontstaan.
Vouwsporen: bij het invouwen van de tent heeft het tentdoek een vlekje of (blauw) plekje opgelopen. Doordat een vies deel op een schoon deel is terechtgekomen of omdat blauw doek met enige druk op wit doek (of wit of beige bisonyl) heeft gelegen. 

Tot slot. Iedere Kees Kampeert Numero Dertien is uniek. Het exemplaar dat we voor jou bouwen kan net even anders zijn dan het showmodel dat je bij ons hebt bekeken en/of de foto's en video's die je op onze website hebt gezien. Is ok toch? Want we maken gebruik van zowel nieuwe als ook gebruikte componenten. Lekker circulair! 😍 ♻️ Onderstaand vind je verdere details.

  • Gebruikte componenten kunnen van elkaar verschillen. Zo heeft een wagenkarkas van 2004 net andere achterlichtarmaturen dan een wagenkarkas van 2006.  Ook komt het voor dat we delen van een wagenkarkas of tentframe moeten vervangen. Dan worden gebruikte met ongebruikte gecombineerd.

  • De dissel van de wagen kan zich aan de linkerkant of aan de rechterkant van de tent bevinden (gezien vanaf de Leefluifel). Hier heb je helemaal geen last van maar puur dat je het even weet. πŸ˜‰

  • Bij ons mogen ook nieuwe componenten best een plekje of ander 'schoonheidsfoutje' hebben. Ook dat voorkomt onnodig afval!